Kuulumisia raskausviikolta 27

Tähän raskausviikkoon on mahtunut kaikennäköistä, niin iloisia kuin ei niin iloisia asioita. Olen nyt siis viikolla 27 eli 26+0-26+6. Huomenna käynnistyy taas uusi raskausviikko. Olen juhlinut viikon aikana syntymäpäiviäni yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Olen palannut lomalta töihin. Olen joutunut jäämään sairaslomalle, käynyt neuvolassa sekä lääkärissä ja useissa laboratoriokokeissa. Mennään tarkemmin näihin aiheisiin.

Viikonloppuna pidin syntymäpäiväjuhlat kotonani. Sain ison joukon ystäviä ja sukulaisia juhliini. Tästä olen erityisen kiitollinen, että elämääni kuuluu suuri määrä näin ihania ihmisiä. Syntymäpäiväni on heinäkuun lopussa. Pienestä lapsesta asti tämän vuoksi on ollut haasteita missä kohtaa viettää syntymäpäiviä, kun usein moni on matkoilla tai kesällä on myös paljon häitä, rippijuhlia ym.

Täytin tänä vuonna pyöreitä, eli 30- vuotta. Olin pitkään pohtinut pidänkö juhlat vai en? Ajattelin, että jaksanko raskaana ollessani leipoa ja toimia juhlan emäntänä. Onneksi päädyin pitämään juhlat. Tulee nykyisin ihan liian harvoin nähtyä ystäviä ja sukulaisia. Oli ihanaa saada reilu kolmekymmentä tärkeää ihmistä samaan aikaan meille kylään juhlimaan kanssani.

Illan ohjelmassa oli hyvää ruokaa, juomaa ja seurustelua. On harmi, kun juhlakaluna juhlissa ei aina ehdi kunnolla juttelemaan kaikkien kanssa. Nytkin juhlan aikana jäin harmittelemaan, että osan kanssa tuli ehdittyä keskustelemaan niin vähän. Täytyisi pitää useammin juhlia ja tavata ystäviä ja sukulaisia. Sain suuren määrän ihania kukkia ja lahjoja. Kukat koristaa kotiamme edelleenkin. Ei voi olla kuin kiitollinen.

Maanantaina palasin töihin neljän viikon kesälomalta. Harmikseni työhön paluu jäi lyhyeksi, kun tiistaina lääkäri kehotti jäämään viikoksi sairaslomalle. Minulla on tullut viikosta 19 asti harjoitussupistuksia. Nämä kuuluvat asiaan ja ovat vaarattomia. Nyt kuitenkin harjoitussupistusten määrä on lisääntynyt paljon ja joukkoon mahtui myös kivuliaita supistuksia. Näitä ei saisi tulla vielä tässä vaiheessa raskautta, joten nyt otettava viikon ajan rauhallisesti ja tilannetta seurataan. Kohdunsuussa ei onneksi ollut tapahtunut muutoksia. Voi olla, että tämä helle on saanut myös supistukset lisääntymään.

Neuvolakäynnillä kaikki oli muuten hyvin. Hemoglobiinin laski raskauden puolessa välissä 104, nyt se oli rautakuurin ansiosta noussut jo 119 kuukauden aikana. Minulta mitattiin ensimmäistä kertaa sf-mitta. Sf- mitalla tarkoitetaan häpyliitos-kohdunpohjamittaa, jolla seurataan sikiön kasvua neuvolassa. Mittani meni keskikäyrällä. Vauvan koko silti vähän huolestuttaa, kun ultrissa neitokaisemme on ollut melko pieni. Supisteluiden vuoksi neuvolasta määrättiin useisiin eri laboratoriokokeisiin, jossa onkin tullut käytyä kahteen eri otteeseen. Haluttiin poissulkea erilaiset tulehdukset, jotka saattavat aiheuttaa supistuksia. Tuloksia vielä odotellessa.

Tällä viikolla sattui myös olemaan niin ihana odotettu sokerirasitus. Kokeen tarkoituksena on seuloa mahdollinen raskausdiabetes. Olin kuullut kokeesta paljon kauhutarinoita. Rasituskokeessa otetaan kolme verinäytettä. Ensimmäinen paaston jälkeen (10 tuntia). Itse olin näköjään lukenut ohjeet huonosti ja olin paastonnut 12 tuntia. Ensimmäisen verikokeen jälkeen juodaan glukoosiliuos. Liuosta taisi olla noin 2-3 dl. En tiedä onko joka paikassa liuos samanlaista. Meidän laboratoriossa se maistui vadelmalle. Lios on todella makeaa, makeampaa kuin limut. Onneksi juoma oli todella kylmää ja sen juominen sujui yllättävän hyvin.

Tämän jälkeen pääsin odotustilaan, jossa oli muutama nojatuoli ja tv. Seuraava koe otetaan tunnin kuluttua juoman juomisesta. Olin kuitenkin varautunut viihdyttämään itseäni ja ottanut koneen mukaan. Katselin netflixiä seuraavan tunnin ajan. Tässä välissä oloni oli hyvä. Nälkä alkoi tuntua. Olen tottunut syömään aamupalan melkein heti herättyäni, joten 13 tunnin tauko ruokailusta alkoi tuntua. Muuten ensimmäinen tunti sujui nopeasti ja mallikkaasti. Vuorossa oli toinen verikoe.

Pian toisen verikokeen jälkeen minua alkoi heikottamaan. En tiedä johtuiko tämä sokereiden heittelemisestä liuoksen vuoksi, nälästä vai verinäytteestä? Onneksi kokeen aikana sai kostuttaa suuta vedellä. Tämä auttoi ja ällöttävä olo meni ohi. Seuraavakin tunti sujui menikin taas netflixin ja puhelimen kanssa. Sokerirasituskoe oli mielestäni odotettua ”helpompi”. Tai sitten olin kauhutarioiden vuoksi kuvitellut sen aivan sietämättömäksi. Tästä kuitenkin selvittiin. Tulokset pitäisivät tulla pian. Nyt pitää vielä hetken jännittää onko minulla raskausbiabetes vai ei.

Vauvalle tämä taisi kuitenkin olla mukava kokemus, sokeriliuoksen juotuani vatsassani alkoi melkoiset bileet.

Sairaslomalla on ollut aikaa kirjoitella tiiviimpään tahtiin blogia. Katsotaan mihin pystyn sitten kun palaan takaisin töihin ja myös opinnot jatkuvat taas elokuussa. Blogin kirjoittaminen on näköjään ollut mielekkäämpää kuin opinnäytetyön. Se ei ole edennyt yhtä nopeasti tämän viikon aikana kuin postaukset.

Vastaa