Tukiverkosto

Tukiverkostooni kuuluu perhe, sukulaisia ja ystäviä. Olen onnekas, kun tukiverkostoni jäseniä asuu myös lähettyvillä eikä välimatkat ole mahdottomia. Toki osa ystävistäni asuu kaukana ja heidän kanssa yhteydenpito on sen takia vaikeampaa. Tai vaikka osa ystävistäni asuu lähelläkin, heidän kanssaan yhteydenpito voi olla vähäistä. Tiedän kuitenkin, että he ovat elämässäni, se on tärkeintä. Raskauden aikana tukiverkoston merkitys on korostunut. Olen miettinyt asiaa usein. Mietin, että pikku vauvan kanssa se saattaa korostua vielä entisestään. Viime aikoina on ollut paljon kirjoituksia siitä, kuinka kotiäidit kokevat paljon yksinäisyyttä. Toivottavasti myös kotiäitinä löydän verkostostani tukea ja seuraa.

Ystävä ja lähipiirissäni on paljon pieniä lapsia. Tämä on myös ollut mukavaa, kun on ihmisiä joilta kysyä esimerkiksi kokemuksia. Toinen mistä olen ollut erityisen kiitollinen, on läheiset, jotka odottavat samaan aikaan. Tästä on tullut todella merkittävä tuki kaikissa raskauden ajatuksissa ja myllerryksissä. On mahtavaa, kun voi jakaa odotusta ihmisen kanssa, joka kokee samoja asioita samaan aikaan. On voinut vaihtaa vinkkejä esimerkiksi vauvahankinta alennuksista, raskauden kokemuksista ja vaikka vauvan vaatteiden pesuvinkeistä.

Asuin kaupungissani järjestetään perhevalmennusta esikoistaan odottaville perheille. Näitä kertoja on yhteensä kuusi raskauden aikana, muutama lapsien syntymän jälkeen. Aiheet ovat joka kerralla erilaisia, mutta yksi tärkeä kantava aihe niissä on verkostoituminen muiden kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa; sama asuinpaikka, lapsi tulossa muutaman kuukauden säteellä omasta lasketusta ajasta. Olemme käyneet ryhmässä nyt kahdesti. Se on ollut ihan mukavaa, kaikkia koskettaa iso elämänmuutos suurin piirtein samaan aikaan. Ensimmäisellä kerralla olin vähän jännittynyt. Mietin sen jälkeen, millaisiakohan seuraavista kerroista tulee. Toinen kerta oli mukava ja nyt odotan jo seuraavaa. Nähtäväksi jää, jatketaanko ryhmän kanssa tapaamisia vauvojen syntymän jälkeen.

Perhevalmennus on ollut meille kiva myös siksi, että emme tunne kaupungistamme monia perheitä. Kumpikaan meistä ei ole täältä kotoisin, emmekä ole asuneet täällä vielä kovin montaa vuotta. Itse olen tutustunut jonkin verran täällä ystäviin, mutta perhevalmennus antaa mahdollisuuden tutustua lisää.

Olen onnekas, kun omat vanhemmat ja sisarukset asuvat järkevän ajomatkan päässä. Tämä korostuu varmasti vauvan kanssa. Vanhempani odottavat innolla jo uutta lastenlasta. Toivonkin, että he voivat olla mahdollisimman paljon mukana meidän pienen arjessa. Lapsellamme tulee olemaan myös paljon serkkuja. Osa serkuista on jo isoja, mutta puolet serkuista ovat vielä pieniä. Odotusaikana olen paljon miettinyt aikuisia, joita lapsemme elämään toivottavasti tulee rinnalla kulkijoiksi. Niin minulle, kuin lapsellemme on hyväksi, että matkassamme on tukijoita. Tämä täytyy yrittää muistaa pitää myös mielessä vauvan synnyttyä. Jos alan kokemaan itseäni yksinäiseksi tai olemaan avuntarpeessa. Joskus ainakin minulle on vaikea pyytää apua.

Lapsettomuusvuosien aikana minulle vertaistuki oli erittäin tärkeää. Toki tärkeää oli silloinkin verkostossani olevat läheiset. Vertaistuen merkitys silloin korostui ja lähensikin minua joidenkin kanssa. Ensimmäisinä vuosina minun ole vaikea puhua aiheesta. Ajan kuluessa tarve keskustella aiheesta lisääntyi. Oli tärkeää, että rinnalle löytyi myös saman kokeneita, vaikka sitä tuskaa en toivoisi edes pahimmille vihamiehillekään. Näin kuitenkin oli, lähipiiristäni niitä löytyi ja hyvä niin. Se oli minulle todella tärkeää. Toivon, että saan pitää verkostoni lähellä myös vauvan synnyttyä, niin minun kuin vauvankin hyvinvoinnin vuoksi.

Tätä kirjoittaessa tuli olo, että haluaisin järjestää enemmän aikaa ystävilleni. Olisi ihanaa, jos pystyisimme tapaamaan useammin.

Comments

  1. Avatar Kaisa says:

    Samaa pohdintaa täälläkin. Pitää vaan raivata kalenterista tilaa, ystävät ovat tärkeitä <3

    1. JauJau JauJau says:

      Helposti se jää arjen kiireiden keskellä, mutta niin virkistävää kun pääsee tapaamaan ystäviä. Se on totta, ystävät ovat tärkeitä!

Vastaa