Käyrillä sairaalassa

Reilu viikko sitten, huolestuin todella paljon. Vaikka vauvan liikkeet ovatkin jo aiemmin huolestuttaneet minua nyt tuntui, ettei vauva liikkunut useampaan päivään kunnolla. Iltaisin sai herätellä häntä liikkumaan tökkien. Vastaukseksi saatoin saada pienen potkun, mutta ei sen suurempaa liikehdintää. Kokeilin syödä ja juoda, mutta siitäkään ei ollut apua. Päätin, että jos seuraava päivä menee samanlailla soitan äitiyspoliklinikalle. Seuraavana aamuna herätessäni, tein aamupalan jälkeen liikelaskentaa. Liikkeet eivät täyttyneet, liikkeitä tuli kolme ensimmäisen tunnin aikana. Touhuilin hetken, söin ja päätin kokeilla liikelaskuja uudelleen. Taas sama homma, vain viisi liikettä tunnin aikana.

Positiivista, että liikkeitä kuitenkin tuli, mutta kyllä se huolestutti mistä liikkumattomuus johtuu. Täytyy muuten sanoa, että melko pitkä aika maata lattialla kyljelleen ja laskea liikkeitä. Siinä kyllä lonkat puutuivat.

Päädyin soittamaan synnytyssairaalaamme ja kysymään neuvoa. He pyysivät minut näytille sairaalaan käyrille, jotta varmistetaan vauvan hyvinvointi. Sairaalareissu ei mennyt kuitenkaan ihan putkeen. Lähdin heti sairaalalle, kun olin soittanut. Meiltä sairaalaan on matkaa noin 30 minuuttia. Saavuttuani sairaalaan, ilmoittauduin osastolle. He laittoivat minulle rannekkeen käteen ja kertoivat kätilön tulevan hakemaan minut aulasta. Ihmettelin, kun mitään ei tapahtunut, mutta odotusaulassa oli paljon ihmisiä ja ajattelin, että ehkä täällä on poikkeuksellisen ruuhkaista. Mietin kuitenkin mielessäni, että outoa kun tämänlaisen asian kanssa tulee tänne eikä pääse käyrille kovin nopeasti. Ei auttanut kun pysyä rauhallisena, onneksi pikkuinen liikahti muutaman kerran odotellessani. Kun reilu tunti oli kulunut, oli pakko lähteä kysymään tuleeko kätilö kohta. Kävelin takaisin aulaan ja he soittivat kätilölle. Kätilö kertoi tulevansa hetken päästä. Tämän jälkeen meni noin 30 minuuttia, kun kätilö tuli hakemaan minut. Hän kertoi, että minun olisi pitänyt ilmoittautua puhelinsoittoni lisäksi. Kerroin, että olen ilmoittautunut 1t45min, sitten ja saanut käteeni rannekkeen. Kätilö oli erittäin pahoillaan. Hän laittoi minut heti liikekäyrille. Heillä oli vuoronvaihto menossa ja pian huoneeseen tuli uusi kätilö. Hän pahoitteli tilannetta suuresti. Siellä oli käynyt moka, että minun nimeni ilmeisesti luki ”listassa” puheluni perusteella, mutta kun ilmoittauduin ei hoitaja ollut muistanut ilmoittaa saapumistani päivystävälle kätilölle niin kuin kuuluu.

Vauvan liikkeitä ja sydänääniä seurattiin tunnin ajan käyrillä. Ihmetyksekseni vauvahan liikkui lähes koko tunnin ajan käyrillä ollessani. Ei ole ikinä liikkunut niin paljon. Varmasti pitää laittaa anturit kotonakin vatsalle niin, niin johan alkaa liikkeitä tulemaan. Käyrien jälkeen pääsin käymään vielä lääkärin luona. Lääkäri halusi ultrata ja tehdä sisätutkimuksen varmuuden vuoksi, vaikka liikkeet ja sykkeet käyrillä olivat hyviä. Näissä tutkimuksissa myös kaikki hyvin. Epäselväksi jäi, miksi muutama päivä on ollut niin rauhallinen. Oli kiva saada ultrassa pienestä myös koko arviota ja kuulla kaiken olevan hyvin. Meidän neuvolassa ei ultrata, joten ultria on vain viikolla 12 sekä 20, koko raskauden aikana.

Vaikka alku sairaalassa olikin vähän sekava, jäi minulle hyvä mieli käynnistä. Minua alkoi nolottamaan, että vein turhaa heidän aikaansa, kun käyrillä kaikki oli hyvin. Onneksi kätilö ja lääkäri lohduttelivat, että sinne kuuluukin aina tulla, jos liikkeet tai muu asia vauvan voinnissa huolettaa.

Vastaa