Muuttaako vauva arjen?

Olemme päässeet nauttimaan vauvan kanssa elämästä pian kolme viikkoa. Hassua muuten ajatella kuinka aika menee äkkiä. En voi uskoa, että ensiviikolla neiti on jo kuukauden. Mielestäni hän syntyi eilen. Toisaalta tuntuu taas, että hän olisi ollut elämässämme aina.

Olen kuullut monen sanovan, että lapsen saaminen muuttaa koko elämän. Toisaalta moni sanoo, että siinähän se vauva menee muun arjen rinnalla. Tällä ”pitkällä” kokemuksellani sanon, että mielestäni se muuttaa kaiken. Et ole enää vastuussa vain itsestäsi vaan 24/7, jostain toisesta. Et päätä milloin syöt tai käyt suihkussa vaan joku muu päättää ne puolestasi. Joudut ehkä valitsemaan kumman teet tai jätät tekemättä. Onko se sitten huono asia? Mielestäni ei. Olisi ehkä jopa kummallista, jos tuo pieni nyytti ei muuttaisi mitään arjessamme. Edellisessä postauksessa sivusinkin jo aihetta odotusajan valmistautumisesta. Itse mietin paljon odotusaikana tulevaa arkeamme ja miten siihen jatkossa suhtautuu. En kuitenkaan osannut tietää millaista se kaikki tulisi olemaan, siksi se tuntuukin ehkä niin suurelta mullistukselta. Toinen asia, mikä arjessamme aikataulujen lisäksi on muuttunut, on omien tarpeiden siirtäminen. Ei ole enää niin väliä esimerkiksi miltä itse näyttää tai ehtiikö siivoamaan kodin. Vauvan hyvinvointi menee kaiken edelle, eikä muulla ole enää niin merkitystä.

Joskus aiemmin pohdin odotusaikana kotiäitien yksinäisyyttä. Nyt voin jotenkin paremmin ymmärtää asiaa. Olet niin kiinni vauvassa, ettei välttämättä ole edes aikaa tai energiaa tavata ketään. Monilla voi olla myös tilanne, että ei ole ketään ketä tavata. Itse sain voimaa synnytyksen jälkeen jopa siitä, kun kävimme ensimmäistä kertaa ruokakaupassa. Vaikka en siellä jutellut kenellekään, tuntui mukavalta nähdä muita ihmisiä oman vauvakuplan keskellä. Itse olen myös onnekkaassa asemassa, että meillä on käynyt vieraita kotona useana päivänä vauvan syntymän jälkeen. Voisin kuvitella kuinka helposti vauvan kanssa vaan jämähtää kotiin, kun lähteminen kotoa voi tuntua työläältä tai jos ei ole lähistöllä ketään, joita tavata.

Koen, että meidän arkea neiti on muuttanut hyvällä tavalla. Vaikka lähes kaikki onkin toisin, on hän täydentänyt meidän perhettä ja tuonut niin paljon iloa. Miten toista voikaan rakastaa niin paljon, vaikka emme ole vielä pitkään tunteneetkaan. Neiti on ajoittain hiukan kiukkuinen ja vain äidin syli olisi paikka jossa viihtyy. Tämän vuoksi esimerkiksi blogin kirjoittaminen ja opiskelut ovat hankalampia toteuttaa. Ei se mitään, vastataan siihen mitä neiti tarvitsee.

Vastaa