Ensimmäiset viikot vauvan kanssa

Viimeiset reilu kolme viikkoa on kulunut kuin siivillä. Tuntuu, että juuri vaihtui vasta marraskuu ja nyt se on jo ohi. Toisaalta hyvä niin. Töissä ollessani marraskuu on usein kiireisintä aikaa. Samalla marraskuu tuntuu myös todella pitkältä ja väsyttävältä. Nyt vauvan kanssa vauvakuplassa ollessani marraskuu meni niin, etten edes ehtinyt tajuta sen kuluneen. Ei ole paljon ehtinyt murehtia marraskuun pimeydestä tai potea syysmasennusta.

Vauvan kanssa olemme olleet kotona nyt reilu kolme viikkoa. Ensimmäinen viikko meni täysin tutustuessa vauvaan ja uusiin rutiineihin. Miten vauvaa hoidetaan ja millaiseksi tapamme kotona muodostuvat. Olin  ensimmäisen viikon niin hormoneista ja onnesta sekaisin, että itkeä pillitin kaikesta kokoajan. Äkkiä rutiinit kotona alkoi muodostua. Vauvallahan ei vielä ole mitään rytmiä, mutta rutiinit missä vaiheessa tutit keitetään, miten yösyötöt sujuvat parhaiten ym.

Ensimmäisten viikkojen aikana meillä on käynyt vierailemassa sukulaisia ja ystäviä. Vauvamme on saanut niin paljon kaikkia ihania lahjoja näiden viikkojen aikana. On ollut myös ihanaa, kun kotimme on täyttynyt kukista. Tulipa samalla huomattua, että maljakkoja pitäisi kyllä olla enemmän 😀

Neuvolakäyntejä meillä on ollut neljä. Ensimmäinen käynti oli vauvan ollessa tasan 7 vrk. Vauva oli kasvanut hyvin ja lähellä jo syntymäpainoaan. Toinen neuvolakäynti oli kotikäynti, jossa terveydenhoitaja tuli kotiimme vauvan ollessa 10 vrk. Silloin vauvan paino oli jostain syystä laskenut, joten jouduimme painoseurantaan ja muutaman päivän päästä menimme uudelleen neuvolaan punnitukseen. Silloin paino oli hyvin noussut, joten epäilen neuvolan vaaka oli jotenkin epätarkka kotona punnitessa. Kahden viikon iässä kävimme myös neuvolassa. Hassua, kun alkuun neuvola oli niin tiiviisti ja nyt tapaamme terveydenhoitajan vasta tammikuussa.

Viikon jälkeen saimme neuvolasta luvan alkaa totutella vauvaa ulkoilmaan. Aluksi lyhyitä noin 10 minuutin lenkkejä ja pikkuhiljaa lisättiin ulkoilua. Kahden viikon iässä kokeilimme ensimmäistä kertaa nukuttaa vauvaa ulkona. Meidän vauva rakastaa nukkua vaunuissa. Siellä hänet saa helpoiten nukkumaan pidemmät päiväunet. Neitimme ei meinaan aina malta sisällä nukkua kuin sylissä päiväunia. Ulkoilu on myös äidille ihanan virkistävää päästä raittiiseen ilmaan. Vaunulenkkejä teemme lähes joka päivä. Olen kuunnellut samalla äänikirjoja ja podcasteja.

Vatsavaivat meitä alkoi vaivaamaan noin kahden viikon jälkeen. Tästäkin syystä päiväunet ovat välillä olleet hankalia. Yöt ovat tähän asti sujuneet hyvin. Vauva herää noin 3-4 tunnin välein syömään. Tämä on kyllä itselle ihan mahtavaa, vaikka päivät menisivät vähän kitisten, niin yöllä saamme nukkua.

Ensimmäinen kylpy käytiin kotona 8 vrk. iässä. Tämän on ihan meidän neidin suosikki juttu. Isin kanssa kylpeminen on parasta, siellä neiti viihtyisi polskutellen vaikka kuinka. Olemme käyneet kylvyssä noin kahdesti viikossa. Toinen missä neitimme viihtyisi, on hoitopöytä. Hän tykkää siinä tuijotella yleensä, vaikka kuinka pitkään.

Vaatteista ja vauvanhoitotavaroista on jo ehtinyt tulla paljon mielipiteitä. Näistä voisin kirjoitella, vaikka oman postauksen, mitkä ovat olleet suosikkejamme ja mitkä eivät.

Vastaa