Vauvan vatsavaivat

Voihan vatsavaivat! Meidän vauvalla vatsavaivat alkoivat hänen ollessa reilu kaksi viikkoa. Tämä onkin kai hyvin yleinen ikä, milloin vaivat yleensä alkavat. Aluksi vauva itkeskeli pierujaan. Kokeiltiin helpottaa tätä cuplatonilla sekä maitohappobakteereilla. Huudot kipeästä vatsasta ovat vain lisääntyneet ja moni ilta on mennyt vauvan huutaessa suoraa huutoa useana iltana. Ihan kamalaa kuunneltavaa. Ihan sydämestä ottaa kuunnella sitä. Silloin ei kelpaa syli, tutti tai muukaan lohduke.

Koska vatsavaivat alkoivat hyvin lähellä D-vitamiinien aloitusta, olen miettinyt lisäävätkö ne vauvalle vatsavaivoja. Olen kokeillut nyt kahta eri D-vitamiinia, molemmat öljypohjaisia, sekä nyt kokeilemme hetken aikaa ilman D- vitamiinia. Hankalaksi arpomisen tekee myös se, että menemme osittain imetyksellä edelleen. Voiko vauvan vatsavaivat johtua minun ruokavaliosta vai korvikkeesta?

Aloitimme korvikkeiden käytön Nan Pro 1- korvikkeella. Päädyimme kai tähän siksi, kun monelle tämä on sopinut hyvin. Käytimme tätä noin neljä viikkoa. Vauvan vatsavaivat vain jatkuivat ja huuto yltyi. Välillä myös kakka oli vihreää sekä hyvin pahanhajuista. Aloin miettiä voisiko korvikkeen vaihtamisesta olla hyötyä. Kokeilimme seuraavaksi Arlan Little baby organic- korviketta. Aluksi ajattelin tämän toimivan, koska kakka muuttui heti keltaiseksi. Itkut jatkuivat edelleen kovana ja aloin huomaamaan kakan muuttuvan kiinteämmäksi ja tahmeaksi. Myös kakkaa ei tullut enää niin usein kuin ennen. Tätä kokeilua kokeilimme reilu viikon. Tänään neuvolassa otin asian puheeksi ja vaihdoimme taas korviketta. Nyt kokeilussa on Nan h.a. 1 – korvike. Katsotaan, onko korvikkeen vaihtamisesta apua. Neuvolan lääkäri ajatteli, että välttämättä ei ole, mutta ajan myötä, kun suolisto kehittyy vaivat helpottuvat. Nähtäväksi jää. D-vitamiini saa nyt olla hetken tauolla, kunnes korvikkeen vaikutukset alkavat näkymään. Sitten aloitetaan uudelleen ja jos se aiheuttaa enemmän vaivaa, kokeilemme vesipohjaista vitamiinia.

Vaihtoehtona voisi olla myös, että oma ruokavalioni tuottaisi vauvalle vatsavaivoja. Jätinkin omasta ruokavaliosta aluksi pois kahvin, suklaan ja ruisleivän. En juuri muutenkaan syö, mutta olen nyt välttänyt esim. papuja, herneitä ja sipulia. Reilu viikko tätäkin kokeilua takana. Hyötyä ei ainakaan vielä ole ollut. Neuvolassa olivat sitä mieltä, että nykyisin suositellaan vauvan altistamista eikä rajuja ruoka-aineiden karsimisia äidin ruokavaliosta. Tänään sitten join kahvia yli viikon tauon jälkeen. Voi kuinka se maistui hyvälle.

Olen kyllä kiitollinen, että en ole vauvan kanssa yksin. Meillä on jo useampi viikko menty monta iltaa viikossa siten, että vauva huutaa kurkku suorana monta tuntia putkeen. Onneksi kotona on myös toinen vanhempi, joka voi pidellä vauvaa sekä jakamassa kaikkea kanssani. Välillä itku on kyllä niin raastavaa, että pitelen vauvaa itse kyyneleet silmissä.

Vaikea tietää, voiko vaivoihin auttaa muuttamalla jotain, kun vaihtoehtoja on niin monia. Monet suositukset ovatkin, että kokeiluja jatkettaisiin noin kaksi viikkoa, ennen kuin tietää mistä on kyse. Siinä kun huutoa kuuntelee, kaksi viikkoa tuntuu ikuisuudelta, kun jokainen tuntkin on pitkä. Tuntuu pahalta, ettei löydä apua, kun toista sattuu niin paljon. Olemme kokeilleet vatsavaivoihin myös vyöhyketerapiaa sekä hieroneet vauvaa kotona. Nämä ovat tuottaneet tulosta, tai ainakin niihin vauva rauhoittuu edes hetkellisesti. Voisin näistä kirjoittaa enemmän vielä myöhemmin. Toivotaan, että tämä on ohimenevä vaihe, ei tätä ainakaan varmaan teini-ikään asti jatku 😀 Onneksi meillä on myös hetkiä, jossa vauva hymyilee ja juttelee, ne auttavat jaksamaan huudonkin keskellä 🙂

 

Vastaa