Lapseton lapsellinen

Olen pohtinut viime aikoina paljon matkaamme lapsettomana pariskuntana. Vaikka nyt perheemme onkin saanut täydellisen pikku neidin iloksi ja onneksemme, on lapsettomuus jättänyt silti jäljen. Vaikka olen nyt saanut lapset, jollain tavalla koen olevani edelleen lapseton. Tuntuu, ehkä hassulta ja oudolta, mutta tarkoitan tunnetta lapsettomuudesta. Ainakin vielä tuntuu, että ne ajat ovat jättäneet niin voimakkaan jäljen itseeni, että niistä tunteista on vaikea päästä pois.

Synnytyksen jälkitarkastuksessa puhuttaessa ehkäisystä, en tiennyt pitäsikö itkeä vai nauraa. Tuntuu hassulta alkaa käyttämään ehkäisyä, kun sitä ei ole tarvinnut pian viiteen vuoteen. Tai haluanko edes alkaa? Usko siitä, että voisin tulla luonnollisesti raskaaksi tuntuu melko oudolta ajatukselta. Toisaalta myös ajatukset siitä, haluanko enää tulla raskaaksi? En tiedä uskaltaisinko tai haluaisinko lähteä ainakaan samanlaiseen hoitorumbaan. Vaikka nyt ajattelen kaiken sen olleen sen arvoista. Oli se melkoinen matka, jota en välttämättä halua kokea uudelleen. Olen nyt niin kiitollinen terveestä lapsesta, mitä jos jatkossa asiat eivät menisi niin onnellisesti. Hoitoihin liittyy myös paljon riskejä, sekä myös taloudellisesti se ei ole kovin montaa kertaa mahdollista. Ehkä nyt on kulunut vielä liian lyhyt matka raskaudesta sekä hoidoista, etten osaa vielä järkevästi miettiä asiaa.

Katsoessani Ylen Jenny + jaksoa lapsettomuudesta, nosti se itselleni kovasti tunteet pintaan. Jaksossa käsiteltiin erilaisia kokemuksia lapsettomuudesta. Jaksossa oli koskettava kertomus pariskunnasta, joka joutui päättämään hoidot tuloksettomina. Myös lähipiirissäni on jouduttu kokemaan samaa. En voi edes kuvitella kuinka pahalta se voi tuntua. Tämä saa myös miettimään, haluanko yrittää toista lasta. Kestänkö sen jos hoidot eivät tuota tulosta. Toki se ei ole sama asia, koska olen saanut kokea jo onnistumisen. Tämä lisää myös kiitollisuuden tunnetta pienokaiseemme sekä lääketieteeseen ja onneen jota meillä on ollut matkassamme.

Jenny + jakson nimi ”nainen miksi et jo lisäänny” oli mielestäni loistava nimi jaksolle, jonka aihe on hyvinkin henkilökohtainen. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka loukkaava kysymys voi jollekin olla. Suosittelen katsomaan jakson areenasta, jos aihe kiinnostaa. Lapsettomuuden kokeminen on itselleni ainakin yksi suurimmista kriiseistä, eikä sen jäljet ole näköjään vieläkään poistunut, vaikka olen saanut lapsen.

Vastaa