Elämää talvivauvan kanssa

Luonnollisesti aina vauvavuoteen osuu talvi, mutta meillä talvi osui heti, kun vauva on tosi pieni. Olin odotusaikana varautunut erilaisilla vaatevaihdoehdoilla talveen. Luojalle kiitos, että kovia pakkasia ei kuitenkaan ole paljon ollut täällä etelässä tänä talvena. Ei pakkasissa muuta huonoa ole, mutta koska Janni nukkuu oikeastaan vain ulkona kunnon päiväunia. En ole viitsinyt nukuttaa kovin kylmällä ulos. Neuvolan ohjeistus pakkasrajaksi on ollut -10 astetta. Olen nukuttanut Jannia pihalla noin -13 asteen pakkasessa. Silloin on olen käynt useammin tarkistamassa lämpötilaa, sekä miettinyt pukeutumista erityisesti.

Olin hankkinut odotusaikana toppahaalarin, windfleecehaalarin, fleecehaalarin ja villahaalarin. Sen jälkeen kotiimme on saapunut vielä kaksi merinovillahaalaria. Ja niitä suosittelen kyllä todellakin. Kerrospukeutuminen on ollut meillä hyvä juttu, myös peittoja on tullut käytettyä. Niitä on helppoa lisätä tai ottaa pois päiväunien aikana jos tarvitsee. Aluksi koin kovin hankalana pukea Jannia ulos. Varsinkin kuin tuntuu, että lämpötilat on sahannut päivästä toiseen. Myös tuuli tekee oman osansa, mutta onneksi vaunukoppa on melko suojaisa. Joskus olen asettanut Jannin viereen lämpömittarin varmistaakseni kuinka lämmin vaunukopassa on. Ja voin kertoa, hyvin lämmin 😀

Ajattelin listata tähän meidän varusteita ja suosikkeja. Talvipipoja meillä on ollut monia erilaisia. Paras on ehdottomasti ollut gugguun merinovillapipo. Ihan hurjan söpö, mutta myös todella käytännöllinen. On sopinut Jannin päähän todella hyvin malliltaan, lämmin mutta ei hiosta. Meiltä löytyy nauhallinen Furry pipo 1 tupsulla. Joskus toki tupsu on melko iso huppujen kanssa, mutta mennyt hyvin hupun sisään. Tämä on ollut hyvä pipo myös turvakaukalossa. Vaikka pipo on ehkä vähän hintava, niin on ollut kyllä rahansa arvoinen. Meillä on ollut pipo koossa xxxs. Ollut käytössä noin 1 kk iästä alkaen ja menee edelleen. Sen lisäksi olemme käyttäneet paljon serkkuni neulomaa villapipoa ja äitiyspakkauksen merinovillapipoa. Äitiyspakkauksen pipo on hyvä, mutta sen malli ei sovi parhaiten Jannin päähän.

Kuten jo mainitsin, merinovillahaalareita tuli hankittua kaksi Jannin syntymän jälkeen. Ne on ollut ihan ehdottomia. Sama kuin pipossa, lämmin mutta ei hiosta. Olin ostanut odotusaikana villahaalarin. Se on myös hyvä, mutta jotenkin tuntui kovin paksulta. Tämän vuoksi mielestäni merinovilla on ollut parempi. Fleecehaalaria käytimme alkuun paljon, mutta se ei kyllä paljon hengitä, joten ei ole ollut niin käytännöllinen. Toinen merinovillahaalarimme on prismasta Ciraf- merkkiä. Ollut ihan hyvä, mutta saimme kaveriltani polarn o. pyretin merinovillahaalarin ja täytyy kyllä sanoa, että se on ihan huippu! Sen jälkeen meillä ei ole paljon muuta eksynyt päälle. Haalari on reilua kokoa, mutta ei haittaa vaikka olisi vähän iso, istuu silti päälle ja menee pitkään. Meillä menee edelleen 3 kuukauden iässä koko 50/56 päälle ja uskon sen menevän koko talven. Haalarissa on vähän korkeampi kaulus, joka on ollut hyvä kun sen alle saa tutin. Janni on aikamoinen säheltjä tutin kanssa ja näin se ei irtoa niin helposti. Nyt myynnissä olevassa mallissa taitaa kyllä olla vähän matalampi kaulus.

Haalareita meillä on ollut käytössä h&m toppahaalari ja polarn o. pyretin windfleece. Aiemmin näistä jo kirjoitinkin. Toppahaalari löytyi siis torista käytettynä. Olisinko maksanut siitä 10€. Tämä on ollut todella hyvä! Lämmin, helppo pukea ja mennyt koko talven. Meiltä on löytynyt tämä koossa 56cm. Oli aika reilu kun otettiin käyttöön, mutta se ei haitannut. Tämä haalari menee edelleen meillä ja luulen menevän koko tämän talven. Olemme käyttäneet myös paljon windfleeceä. Kun asteita on noin 0 tai lämpimämpää, olemme käyttäneet sitä. Välillä villahaalarin kanssa ja välillä ilman, riippuen lämpötilasta. Tämä on meillä ollut parempi yhdistelmä kuin toppahaalari. Janni on melkoinen kuumakalle ja hänelle tulee toppahaalarissa helposti kuuma. Tämänkin meillä menee edelleen koossa 56. Pian alkaa jäämään pieneksi, mutta mennyt meillä alusta asti. Ollut kyllä todella hyvä hankinta.

Hanskoja ja tossuja meillä on ollut käytössä muutamia. Olemme käyttäneet lapasia sekä reiman tumppuja. Kylmemmillä ilmoilla on ollut käytössä äitiypakkauksen tumput lapasten päällä. Ne on vielä tosi isot, mutta on mennyt hyvin haalarin alla. Reiman tumput saimme kaverini lapselta, ne on ollut kyllä todella hyvät ja lämpimät. Tossuista olemme käyttäneet vaan villasukkia ja joskus kylmemmillä ilmoilla äitiyspakkauksen tossuja. Tuntuu, että Jannin jalat on niin suojassa vaunuissa, ettei palele. Kädet ovat helpommin alttiit kylmälle kun neitojen tykkää nukkua kädet pystyssä.

Peittoja meiltä löytyy useampia, omatekemä villapeitto, merinovillapeitto, fleecepeitto ja puuvillapeitto 😀 Näitä on vahingossa siunaantunut enemmän. Näistä meillä on ollut eri vaihtoehtoja. Joskus laitamme villapeiton Jannin alle, joskus käärimme Jannin siihen tai joskus se laitetaan makuupussin päälle. Riippuen vähän lämpötiloista. Kaikki keinot ovat olleet hyviä, sekä kaikki peitot. Tämä taitaa olla enemmän äidin fiiliksestä kiinni miten se vaunuun laitetaan 😀 Jos Janni on nukkunut pidempään, niin saatan käydä lisäämässä peiton hänen päälleen. Makuupussina meillä on ollut äitiyspakkauksen makuupussi. Se on ollut kyllä todella hyvä! Lämmin, hyvä vetoketju ja söpö kuosi! Autoilussa meillä on ollut käytössä kaukalossa baby´s only -kaukalopussi. Tämä on ollut hyvä ja nätti! Tykkään kun etuosan saa kokonaan irti. On toiminut reissuilla alustana jossa vauva voi makoilla, jos on pitänyt pukea pöydällä tai lattialla. On toiminut myös hyvin, että äiti on saanut syödä burger kingissä rauhassa ja Janni on voinut makoilla sen päällä pöydällä kun kaukalossa olo ei ole ollut mieluisaa 😀 En tiedä olisiko untuvapussi hengittävämpi. Tätä mietin alkuun kun huomasin Jannin hikoavan helposti. Nyt kun on oppinut tuntemaan, mitä kannattaa pukea autoon pussin alle, niin tämä on ollut kyllä oikein toimiva kaukalopussi. Se käy myös kätevästi meidän ratasosaan, jos keväämmällä siihen siirrytään ja lämpöpussille on tarvetta.

Jos siis nyt hankkisin tavaroita, panostaisin ehdottomasti kerropukeutumisen mahdollisuuteen, merinovillaisiin tuotteisiin ja hyvään haalariin. En ole kokeillut merinovillaista bodya tai housuja, mutta voisi nämä olla myös hyvä, että villa olisi suoraa ihoa vasten. Meillä hyvät ulkoiluvaatteet on tullut tarpeeseen, koska meillä nukutaan vähintään kahdesti päivässä ulkona. Makuupussi on ollut myös hyvä, mutta jos ottaa äitiyspakkauksen niin sen makuupussilla pärjää hyvin, eikä vaunuihin mielestäni erillistä lämpöpussia tarvita. Kovemmilla pakkasilla meillä on ollut kopan pohjalla lampaantalja. Vaunujen osalta miettisin, että niillä on hyvä kulkea myös lumessa. Tänä talvena lunta on ollut ihan älyttömästi ja satanut monena päivänä. Ilman meidän isoja etupyöriä olisi saanut jäänä monena aamuna lenkit välistä. Monissa muissa vaunuissa etupyörät on isommat kuin Britaxin affinityissä, joten niillä pääsee varmaan lumessakin etenemään.

Vaikka itse rakastankin talvea, nyt toivoisin sen olevan jo ohi. Haluaisin päästä työntämään vaunuja kuivalla tiellä. Melkoisen raskasta on olleet lenkit huonosti auratuilla kävelyteillä tai tuolla liukkaalla. 😀

Vastaa