Päättyykö parisuhde, kun lapsi syntyy?

Päättyikö parisuhde vauvan tultua? No ei, mutta se on muuttanut muotoaan. Onhan meillä ollut aiemminkin se tilanne, että lapsia on talossa, kun mieheni lapset ovat olleet meillä. Tämä on kuitenkin eri asia, koska nyt lapsi on meillä 24/7. Mieheni lapset ovat jo isompia, eivätkä myöskään tarvitse enää samalla tavalla aikuista kuin vauva.

Miten parisuhteemme sitten on muuttunut? Suurin tekijä on se, että meillä ei ole enää aikaa toisille. Mikä nyt toki on selvää vauvan tullessa taloon. Jannin synnyttyä tämä oli minulle hiukan hankalaa. Olemme tottuneet tekemään paljon asioita yhdessä, lähtemään extempore syömään, ostoksille ym. Nyt ei enää tehtykään niin. Tottakai vauva menee edelle ja ihanaa viettää aikaa hänen kanssa, mutta tämä tuntui aluksi pahalta. Kaipasin paljon mieheltäni läheisyyttä ja aikaa. Vaikka tiesin vauva-arjen olevan intensiivistä, kyllä se silti yllätti. Tämä parisuhteen kaipuu tasoittui, kun arki vauvan kanssa alkoi rullaamaan omilla rutiineilla. On aivan ihanaa viettää aikaa koko perheenä, mutta tunnustan kaipaavani paljon meidän kahdenkeskistä aikaa. Tiedostamme molemmat, että tämä on vain hetkellinen vaihe.

Kun meillä olisi hetki yhteistä aikaa kahdestaan, on se aika kun Janni on mennyt yöunille. Tässä vaiheessa käyn yleensä suihkussa ja syön iltapalan. Sen jälkeen punnitsen, nautimmeko hetken toistemme seurasta vai menisinkö nukkumaan ja saisin hiukan paremmat yöunet? Yöunet, jotka ovat olleet viime päivinä aika kortilla. Tätä asiaa tasapainoilen lähes joka päivä. Emme me toki silloinkaan voi lähteä mihinkään, mutta hetki kahdestaan rauhassa, ilman että joku tarvitsee sinua kokoajan. Tämä on se hetki, jolloin usein viimeistään vaihdamme päivän kuulumiset.

Olemme molemmat melko spontaaneja tietyissä asioissa. Jos keksimme yhtäkkiä, että nyt ostetaan uusi huonekalu, niin lähdemme sen hakemaan sen usein välittömästi kovin paljon aikailematta. Tämä on muuttunut todella paljon. Enää ei lähdetä yhtäkkiä kauppareissuille, varsinkaan kun Janni ei ole mikään superinnokas autoilija. Ja muutenkaan, ei pikkuista voi aina raahata jonnekin omien mielitekojen vuoksi. Tämä ajatus minulla on hiukan muuttunut lapsen syntymän jälkeen. Ennen sitä ajattelin ”pakkaan vaan lapsen autoon ja menoksi”. Tämä ei ole kyllä meillä mennyt yhtään näin ja välillä lähtemiset aiheuttaa jopa hiukan stressiä.

Keskustelimme ennen lapsen syntymää siitä, kuinka tärkeää on, että parisuhde säilyy lapsen syntymän jälkeen. Puhuimme myös siitä, että vaikka monessa tilanteessa on mentävä lapsen ehdoilla, niin tärkeää on opetella elämään niin, että lapsi sopeutuu tilanteisiin eikä kaikki muut asiat sopeudu lapsentahtiin. On tärkeää, että säilytämme myös parisuhteemme miehenä ja naisena, emmekä ole vain äiti ja isä. Keskustelimme myös siitä, kuinka lapsen koti on vanhempien parisuhteessa. Tällä tarkoitan sitä, että kun parisuhde voi hyvin niin usein lapsellakin on hyvä olla. Myöhemmin lapsi oppii parisuhteesta malleja omiin sosiaalisiin suhteisiin ja tämä on myös tärkeää muistaa. Millaisen mallin haluaa lapselle omasta parisuhteesta?

Yksi asia, joka on tuonut haasteita parisuhteellemme ajan lisäksi on unettomuus. Olen ollut viime aikoina väsynyt huonojen yöunien ja unettomuuden vuoksi. Tämä saa minut usein kiukkuiseksi ja tulee ihan turhaan tiuskittua toiselle. Vaikka mieheni ymmärtää tämän johtuvan väsymyksestä, ei se ole oikein purkaa sitä siihen. Välillä minun on myös vaikea sanoa asioita ääneen, jotka minua häiritsee. Tämä voi asettaa myös kireyttä välillemme ajanpuutteen ja väsymyksen vuoksi entisestään.

Kun parisuhdetta ei voi hoitaa samalla tavalla kuin ennen, pitäisi löytää hyvät uudet tavat pitää huolta suhteesta. Myös suhteemme on uudenlainen kun haemme rooleja vanhempana yhteiselle lapsellemme. Pitäisi muistaa ottaa se hetki aikaa toisen kanssa kun siihen on mahdollisuus. Liian usein sitä alkaa selaamaan vaikka puhelintaan, kun on hetki omaa aikaa. Pitäisi muistaa näissä hetkissä olla edes hetki toisen lähellä. Vaihtaa vaikka muutama pusu. Läheisyyttä ei voi mielestäni koskaan olla liikaa. Nämä pienet yhteiset hetket ovat todella tärkeitä parisuhteelle. Olemme miettineet milloin uskaltaisi laittaa Jannin hetkeksi hoitoon, että pääsisimme viettämään aikaa kodin ulkopuolelle kahdestaan. Olisi ihana käydä kahdestaan vaikka kahvilla. Senkin aika varmasti vielä tulee 🙂

Tietyllä tapaa lapsen syntymä on vahvistanut parisuhdettamme. Meistä on tullut vieläkin tiiviimpi tiimi, halu pitää toisistamme huolta. Vauva-arki on ihanaa ja intensiivistä aikaa, mutta ihanaa on myös parisuhde. Yhteisen ajan löytyminen ja arvostaminen on saanut ihan uudenlaisen merkityksen. Lapsettomuusvuosien jälkeen on ihanaa ajatella, meillä on nyt ne molemmat: Parisuhde ja lapsi <3

Vastaa