Vauvatavaroiden topit ja flopit

Nyt kun minulla on niin pitkä kokemus (haha :D) vauvatavaroista, ajattelin kirjoittaa kokemuksistani. Vauvantarvikkeita mainostetaan paljon. Odotusaikana tuli hankittua suurinosa tavaroista, tietämättä vielä ”mistään mitään”. Muistan, kun meille neuvolassa terveydenhoitaja sanoi ”kaikkea mitä lastentarvikeliikkeet myy, ei välttämättä tarvitse”. Tämä niin pitää paikkansa. Helposti hullaantuu ja ostaa paljon kaikkea ”jos niitä tarvitseekin”. Monen tavaran ehtii kyllä ostaa lapsen synnyttyä, jos ne tulee käyttöön. Jossain asioissa maltoin mieleni, jossain en.

Unipesä: Tätä harkitsin pitkään. Monet unipesät tuntuivat mielestäni kalliilta ja mietin, että se ei ole välttämätön. Unipesät olivat mielestäni kauniita ja siksi himoitsin niitä. Jollyroomissa tuli syksyllä tarjoukseen hyvin perus unipesä, ei niin kaunis mitä olin katsonut. Tämä tarjous sai minut koukutettua ja tilasin sen. Onneksi tilasin! Tämä on ollut meillä todella hyvä. Vastasyntyneenä Janni nukkui pesässä sohvalla päiväunia. Alusta asti nukkunut siinä yöunia. Tiedän, että tästä on ristiriitaisia suosituksia, voiko lasta siinä nukuttaa. Meillä on nukuttu ja hyvin! Jotenkin pesänreunat luovat mielestäni turvaa ja tämä on ollut meillä oikein toimiva ratkaisu. Yöimetyksissä pystyi myös imettämään unipesän reunanyli, koska ne on niin matalat ja pehmeät.

Mobile: Katselin mobileja sängyn päälle useita odotusaikana. Jotenkin tuntui, että en löytänyt mieleistä. Olin jo hyvin raskauden aluvaiheessa kirjoittanut sen hankintalistalle välttämättömänä hankintana. Kun mieleistä ei löytynyt, jäi se kokonaan hankkimatta. Hyvin ollaan pärjätty ilman. Vaikea sanoa kokemuksesta, olisiko se meidän pelastus, mutta meillä Janni nukahtaa hyvin ilmankin, joten uskoisin, että tällä olisi ollut meille vain ulkonäöllinen vaikutus, onhan ne aika söpöjä sängyn päällä.

Kylpyamme ja kylpytuki: Kylpyamme meillä ostettiin ikeasta. Olin suunnitellut ihan erilaista allasta, mutta kun minulla tuli kiire kasata isyyspakkaus johonkin, niin päädyin ostamaan ikean ammeen. Tämä on toiminut meillä todella hyvin. Nyt kun Janni on oppinut polskimaan, tuntuu se välillä liian pieneltä. Luulen kuitenkin, että kun hän oppii istumaan eikä ole ammeessa ”koko pituudellaan” niin tämä on meille ihan sopiva. Emme ostaneet kylpytukea ollenkaan, en kyllä edes tiedä saisiko sitä ikean ammeeseen. Moni meille sitä suositteli ehdottomana hankintana, mutta tämä vaan jäi. Onneksi unohtui ostaa, sitä ei olla tarvittu.

Leikkimatto: Ostin kaveriltani heidän lasten vanhan leikkimaton. Mietin joskus odotusaikana leikkimatto vai leikkikaari. Leikkimatto on kyllä osoittautunut todella hyväksi. Leikkimaton yläpuolelle saa moneen kohtaan leluja. Janni tykkää todella paljon katsella leluja ja nykyisin osaa tarttua niihin ja laittaa suuhun. Maton saa helposti kasaan ja sivuun, toisin kuin lelukaaren. Tämä on siis osoittautunut todella hyväksi meillä. Janni viihtyy leikkimatolla paremmin kuin sitterissä. Kaaret saa nopeasti irti matosta ja se on helppo pestä.


Sitterit: Samaiselta kaverilta ostimme myös sitterin. Olinkin jo päättänyt hankkia babybjörnin sitterin ja heillä sattui tämä olevan myös kaupan. Janni on vasta nyt viimeaikoina alkanut viihtyä sitterissä ilman, että kokoajan kiikuttaa. Tämä on kuitenkin mielestäni ihan huippu sitteri. Mahtuu kasattuna pieneen tilaan ja helppo siirrellä paikasta toiseen. Milloin sitteri on meillä vessassa tai keittiössä, jos käyn suihkussa tai teen ruokaa. Oikein hyvä ostos, ilman emme olisi pärjänneet. Jannin syntymän jälkeen ostimme myös tärisevän sitterin, koska hän ei oikein nukahtanut muuten kuin tärinään. Päädyimme ostamaan Moweo Lite Babysitterin. Tämä on ollut ihan ok, mutta se oli aika pieni hetki, kun Jannia sai siihen nukkumaan. Nyt ei enää juurikaan tässä viihdy, joten kun olisi hetken malttanut olisimme varmaan pärjänneet ilmankin. Sitteri on kyllä ihan kivannäköinen ja sopii helposti meidän sisustukseen 😀

Janni muutaman viikon ikäisenä, kun kokeilimme sitteriä ensimmäisiä kertoja.
Kuva lainattu: https://www.jollyroom.fi/lastentarvikkeet/babysitterit-keinut/babysitterit/moweo-lite-babysitteri

Hoitolaukku: Minulla oli vaunujen mukana tullut Britaxin laukku. Pian Jannin syntymän jälkeen tilasin kuitenkin uuden. Jotenkin laukun taskut ja edessä oleva vaippa-alusta ei mielyttänyt käytössä. Tilasin Petite Chérie – hoitolaukun. Se on ollut kyllä todella hyvä ja sen mukana oleva vaipanvaihtoalusta ehdoton! Monesti minulla on kyllä hoitokassina myös ollut fjallraven kånken reppu, että periaatteessa olisi pärjännyt ilmankin hoitolaukkua. Joskus on kuitenkin kivempi käyttää laukkua.

Kertakäyttöiset vaipanvaihtoalustat: Minun oli pakko hankkia näitä odotusaikana jo kaappiin valmiiksi. Silloin mietin, että ostanko useamman paketin odottamaan. Onneksi ostin vain yhden. Paketti on meinaan edelleen avaamattomana. En tiedä mihin näitä tarvitsen, kun minulla on aina matkassa hoitolaukun mukana tullut alusta. Eli minun onneksi en ostanut niitä valmiiksi varastoon montaa pakettia.

Newborn set: Meiltä löytyi Stokken Tripp Trapp ja mietin pitäisi siihen hankkia newborn set. Koin sen kuitenkin olevan aika kallis, enkä oikein käytettynä löytynyt. Toivoin salaa, että veljeni myisi heidän oman, kun heiltä se jää pieneksi Jannin 5kk vanhemmalta serkulta. Toiveeseeni vastattiin ilman, että edes ehdin ottaa asian puheeksi. Saimme heidän newborn setin lainaan. Nyt parin kuukauden käytön jälkeen, voisin vaikka maksaa tästä 😀 On siis ollut meillä tosi hyvä. Kiva, kun Jannin saa samalle tasolle pöydän ääreen. Helpottaa meidän ruokailuja ja Janni viihtyy siinä kivasti, kun hänellä on siinä lelu jota katsella.

Tässä pientä pohdintaa osasta meidän vauvatavaroiden tarpeellisista ja ei niin tarpeellisista hankinnoista. Tämän perusteella voisi ajatella, että olemme hankkineet tavaroita fiksusti. Lähes kaikki hankinnat on mennyt nappiin ja hankkimatta jääneitä tavaroita emme ole kaivanneet. Ohjeeksi kyllä voisin edelleen antaa odottaville. Kaikkea ei pidä olla valmiina, ne ehtii ostaa vauvan syntymän jälkeen. Kaikki vauvat ovat meinaan erilaisia ja vaikea sanoa mikä juuri on se pakollinen hankinta.

Vastaa