Vauvan vyöhyketerapia

Kirjoitin aiemmin meidän vatsavaivoista. Jos et ole vielä lukenut kirjoitusta, voit käydä kurkkaamassa sen tästä: https://jaujau.fi/2018/12/19/vauvan-vatsavaivat/ . Meillä pahimmat vatsavaivat kestivät kahden viikon iästä kahdeksan viikkoiseksi. Monesti olen kuullut, että kolmeen kuukauteen mennessä yleensä vatsavaivat rauhoittuvat. Me pääsimme helpommalla ja helpotus löytyi aiemmin. Kun vatsavaivat loppuivat kahdeksan viikon iässä, tuli iltoihimme niin suuri helpotus. Enää ei korvissa soi itku öisin, voimme nauttia ihanista illoista yhdessä, kun meillä vanhemmilla ei ole hermo kireänä huudosta.

Kun vauva huutaa ja helpotusta perusasioista, kuten vaipanvaihto, syöminen, asennonvaihto ei ole helpotusta tekee ihan mitä vaan, että vauvan olo helpottuisi. Se huuto on niin raastavaa kuunneltavaa ja se avuttomuuden tunne, kun tuntuu, ettei osaa vastata vauvan tarpeisiin. Olen ennen omaa lasta kuullut, että monet käyvät vauvan kanssa osteopaatilla, kiropraktikolla tai vyöhyketerapiassa. Kun huutoja oli jatkunut pari viikkoa, aloin googlesta etsimään apuja, miten helpottaa vaivoja. Luin paljon keskusteluja, joissa kirjoitettiin vauvan vyöhyketerapiasta. Minun suhtautuminen tähän oli ehkä hiukan skeptinen. Huudot iltaisin olivat kuitenkin sitä luokkaa, että olin valmis kokeilemaan mitä vaan. Sain vinkin Hyvinkäällä työskentelevästä vyöhyketerapeutista. Ajattelin, että ei kai siitä haittaakaan voi olla, joten päätin varata ajan.

Vyöhyketerapeutti Katri Moision esittelyssä vauvan vyöhyketerapian esittelytekstissä luki näin: ”Vauvojen oma vyöhyketerapia on auttanut monia itkuisia pienokaisia! Mm. koliikki ja koliikin tyyppiset ongelmat, yleinen itkuisuusja paha olo, vatsan toimintaongelmat, nukkumisvaikeudet. Vauvan vyöhyketerapiaa kannattaa kokeilla myös, jos synnytyksessä on ollut jotain erityistä – esim. on tarvittu imukuppia tai synnytys on ollut pitkä tai vaikea.Vauvan vyöhyketerapia on hellävaraista ja siinä toimitaan vauvan ehdoilla. Hoito tehdään keveillä, sivelevillä ja painelevilla otteillavauvan koko keholta, kirjaimellisesti päästä varpaisiin.” Soitin muistaakseni tiistaina Katrille ja sain vielä saman viikon perjantaille ajan.

Minua jännitti käynti jostain syystä tosi paljon. Johtui varmaan siitä, että pelkäsin tilanteen pahenevan. Olin lukenut myös näistä kokemuksista. Pääsääntöisesti kuitenkin lukemani kokemukset olivat positiivisia. Jännitys katosi heti, kun Katri otti meidät vastaan. Niin ihana ja lämminhenkinen vastaanotto. Kävimme aluksi läpi raskauden, synnytyksen ja tämän hetkisen tilanteen. Minullahan oli aika pitkä synnytys ja Jannin pää oli aavistusken virheasennossa. Katri kertoi, että usein näillä voi olla suurikin vaikutus vauvan vatsantoimintaan. Hän aloitti hoidon, Janni selkeästi nautti siitä. Katri huomasi toisen puolen olevan jäykempi, sekä niskan olevan jumissa. Janni tähän aikaan selkeästi piti päätä vain toisella puolella, vaikka sitä yritti kääntää, laittoi aina pään takaisin. Katri antoi hyvät kotihoito-ohjeet, jossa hierotaan jalkoja ja jalkapohjia helpottaakseen vauvan oloa. Katri suositteli meille vielä toista hoitokertaa viikon päähän.

Janni oli hoidon jälkeen todella väsynyt. Nukkui lähes koko päivän. Tämä on kuulemma tyypillistä. Vauva voi käyttäytyä hoidon jälkeen poikkeuksellisella tavalla; olla uninen, levoton, rauhallinen ym. Viikon päästä menimme uudelleen toiselle hoitokäynnille. Teimme kotona ahkerasti hierontoja, yleensä kahdesti päivässä. Katri kertoi, että hänen mielestään edistystä on tapahtunu ja Jannin keho oli selkeästi rennompi kuin ensimmäisellä kerralla. Saimme ohjeeksi jatkaa kotona hierontaa. Kolmatta hoitokertaa ei tarvittu. Pian hoitokertojen ja aktiivisen kotihieronnan jälkeen, tilanne rauhoittui huomattavasti. Iltaisin meillä olikin yhtäkkiä hymyilevä, hyväntuulinen vauva.

Vyöhyketerapiasta saatujen kotihoito-ohjeiden lisäksi tein Jannille joka ilta hierontaa. Ohjeet hierontaan löysin Antakee armoo – blogista: http://antakeearmoo.blogspot.com/2013/07/helpotusta-vauvan-masuvaivoihin.html Niinkuin Riikka blogissa kirjoittaa, TÄMÄ TOIMII! Suosittelen lämpimästi kaikille. Tämä oli myös ihana yhteinen rutiini meille iltoihin. Jos illalla Janni oli rauhaton, hänet sai aina rauhoittumaan hierontaan.

En tiedä oliko meidän vatsavaivojen apu vyöhyketerapia, vauvan suoliston kehittyminen, vitamiinin vaihto, korvikkeen vaihto vai tämä vauvahieronta. Uskon kuitenkin, sen olevan kaikkien näiden summa. Suosittelen kokeilemaan vyöhyketerapiaa sekä hierontaa. Uskon kyllä niiden tuoneen meille suurimman avun. Kun meidän vatsavaivat poistuivat, ne todellakin poistuivat! Meidän talossa on iltaisin iloinen vauva, eikä jokaista pierua tai kakkaa enää tehdä huutamalla.

Janni noin 8 viikon iässä, tyytyväisenä ja helpottuneena vatsavaivat selättäneenä.

Vastaa