Vauvan nukkuminen

Olenkin vähän sivunnut aihetta, mutta ajattelin nyt kirjoittaa miten meillä nukutaan vai nukutaanko? Täytyy kyllä sanoa, kun minun naamaa katsoo tulee mieleen, että ei nukuta. Välillä oikein naurattaa, kun katsoo omia tummia silmänalusia. Näyttää siltä, kun meikit olisi pesty huonosti, mutta ei. Meikkiä ei ole ollut naamassa viikkoon ja edelleen silmänaluset ovat mustat 😀

Jos palataan elämään ennen vauvaa. Olen aina ollut aamuvirkku. Tykkään mennä ajoissa nukkumaan, ja usein herään ajoissa luonnostaan. Viikonloppuisin saatoin usein herätä aikaisin, mutta nukahtaa uudelleen hetken päästä, jos ei tarvinnut nousta sängystä. Olen aina ollut sellainen, joka tarvitsee yössä vähintään 8 tuntia unta. Usein saatoin nukkua jopa 9 tuntia. Raskausaikana nukuin alkuraskaudesta ihan normaalisti. Silloin oireena oli väsymys ja tuntui, että olisi voinut nukkua paljonkin. En ole ollut kovin hyvä nukkumaan päiväunia, mutta raskausaikana opin taas uudelleen päiväuniin. Loppuraskaudesta nukuin yöt todella huonosti. Asennon löytäminen oli vaikeaa. Paikat puutuivat, vessassa piti ravata tai en vain saanut unta.

Kun Janni syntyi, tietysti ensimmäiset viikot syötiin tiiviisti noin parin tunnin välein. Janni on mielestäni aina erottanut yön ja päivän. Alusta asti on nukkunut selkeästi paremmin öisin. Alussa väsymystä ei edes huomannut. Varmaan hormoonit vaikuttivat. Noin kuukauden iässä Janni alkoi nukkumaan yöt super hyvin. Hän nukkui noin 7 tuntia putkeen, heräsi syömään ja jatkoi vielä muutaman tunnin unia. En ymmärrä miten silloin saatoin tuntea itseni väsyneeksi? 😀 Tätä vaihetta kesti reilu kuukauden. Tällöin minulla oli välillä vaikea saada unta ekan pätkän jälkeen, kun olin muka nukkunut niin paljon, noin 5 tuntia :D. Ajattelin tuolloin, että kun nyt menee jo näin hyvin yöt, niin kohta meillä ei herätä öisin ollenkaan syömään.

Kun Janni oli reilu kaksi kuukautta, hän alkoi pyörimään ja hyörimään öisin. Söi kolme kertaa yössä. Vaikka hän tavallaan oli unessa vaikka ynisi, pyöri ja sätki, minä valvoin! Jannin pinnasänky on minun vieressä ja koko ajan säpsähdin kaikkiin ääniin. Milloin sai silitellä tai laittaa tuttia. Tässä vaiheessa siirryimme siihen, että ensimmäisellä syötöllä nostin Jannin meidän väliin nukkumaan. Jotenkin tuntui, että hän nukkuu vähän rauhallisemmin meidän välissä. Tästä seurasi itselle se, että selkä oli todella jumissa, kun jouduin nukkumaan ihan ihme asennoissa. Janni nukkui ehkä aavistuksen rauhallisemmin ja pidempään, mutta en tiedä paransiko se minun unia niin paljon. Nyt jälkikäteen, kun katsoo neuvolakorttia tuosta ajasta. Jannin paino nousi kuukaudessa tuolloin 810g. Eli taisi olla melkoinen kasvuvauhti käynnissä.

Tällä hetkellä meidän yöt ovat vaihtelevia. Tuolloin vähän ennen kahta kuukautta nukkumaanmenoajaksi muodostui 19.30-20.30. Se on säilynyt edelleen. Janni ei enää pyöri ja hulinoi niin paljon, mutta syöttöjen määrä on jotain 1-3 välillä. Nyt on menty monta yötä niin, että herää noin klo 2.00 ja 4.30 syömään. Välillä herää jo klo 24 syömään. Ikinä ei voi oikein ennustaa miten yö menee. Olemme nyt yrittäneet pitää Jannin koko yön omassa sängyssä. Minun yöunet, sekä selkä voi paljon paremmin, jos Janni ei nuku meidän välissä. Meillä herätään aamuisin klo 6-8 välissä. Useimmiten klo 7.00 aikaan. Nukuttaminen meillä on muuttunut paljon helpommaksi. Ennen nukuttamiseen meni paljon aikaa. Jannia piti silitellä sekä laulaa. Myös white noise oli usein päällä kohisemassa. Nyt Janni nukahtaa usein syliin pullolle ja hänet tarvitsee vain siirtää sänkyyn. Usein ensimmäisen tunnin aikana pitää käydä muutaman kerran silittämässä tai laittamassa tutti. Enää ei tarvitse maata vieressä silittelemässä ja laulamassa uneen. White noise ollaan jätetty myös kokonaan pois.

Jos kuuntelen kavereitani, on osalla yöt olleet paljon huonompia tai paljon parempia. Öitä on vaikea verrata keskenään, tai väsymyksen määrää. Se on aika yksilöllinen kokemus. Minulla on usein öitä, kun tunnen itseni todella levänneeksi vaikka olisi herännyt monta kertaa, tai toisinaan tuntuu kuin olisin elävä kuollut, vaikka yö Jannin yöunien osalta olisikin ollut aika hyvä. Olen kyllä yllättynyt miten hyvin sitä on pärjännyt vähäisillä yöunilla. Huomaan kyllä, että makeaa tekee mieli ihan kokoajan ja iho on todella huonossa kunnossa. Varmaan kertoo aineenvaihdunnan hidastumisesta. Ajattelen kyllä, että olen aika onnekas unien suhteen. Janni on ollut pienestä asti melko hyvä nukkuja, mutta silti haaveilen yöstä, jonka saisin nukkua ilman herätystä!

Päiväunia Janni nukkuu noin kolmet. Ne vaihtelevat paljon, riippuen miten olemme liikkeessä. Janni nukkuu parhaiten ulkona vaunuissa, jossa hän nukkuu pääsääntöisesti kaikki päiväunet. Tyypillisesti päiväunet menevät niin, että ensimmäiset kestää noin kaksi tuntia. Toiset noin 1,5 tuntia ja viimeiset ovat noin 30 minuuttia. Tämä on oikeastaan se ”unelmien päiväunipäivä”. Joskus mennään huonommin ja levottomammin päiväunet. Hereillä Janni jaksaa olla noin 2-3 tuntia.

Vastaa