Erilaiset äidit

Ystävät tapaavat kahvilassa pitkästä aikaa. Kaikki ovat äitejä, eri ikäisille lapsille. Aika nopeasti kuulumisten vaihtojen jälkeen, siirrytään keskustelemaan lapsista. Yhdellä on ongelmia lapsen unen kanssa, toisella vanhemman ja isän välisessä vuorovaikutuksessa ja yhdellä lapsen syömisen kanssa. Puheensorina on valtava, neuvot, ohjeet ja kokemukset vaihtuvat. Neuvoja meiltä äideiltä usein löytyy, mutta voiko nämä neuvot ja kommentit joskus kuitenkin loukata?

Jokaisella meistä on ainakin joskus ollut äiti. Äitejä on erilaisia, yhtä paljon kuin äitejä on. Sillä, missä olemme kasvaneet voi olla vaikutusta siihen, millaisia äitejä me olemme. Sillä voi olla myös vaikutusta siihen, millaisia äitejä emme halua olla. Kun ensimmäinen lapsi syntyy, se mullistaa koko elämän. Olet ehkä aiemmin kuvitellut, millainen äiti haluaisit olla. Odotusaikana luot sidettä lapseesi ja mietit, millaisen elämän haluaisit tarjota lapsellesi. Voisin väittää, että kun lapsi syntyy, olet kuin tyhjä taulu. Sinulla on niitä ajatuksia ja oletuksia, millaiseksi haluaisit tulla. Sinulla saattaa olla roolimalleja omasta elämästäsi millainen äiti haluaisit tai et haluaisi olla. Sinulla on ehkä ympärillä ihmisiä, jotka neuvovat millainen voisit olla. Näistä kaikista alat poimia niitä tapoja, joita näet parhaaksesi. Tutustut lapseesi ja alat toimia tietyllä tavalla, muodostut äidiksi, vanhemmaksi lapsellesi.

Ollessamme tilanteessa, jossa on paljon äitejä tai odottavia jaamme kokemuksia arjestamme. Se on mielestäni rikkaus. Voi saada vertaistukea, ettei kaikilla muilla ole helppoa ulkoilla tai vaikka peseytyä. Voi kokea onnistumisia ja iloja, onpa meillä mennyt tämä asia kivuttomasti. Voi saada apua ja tukea, kun olet uuden edessä. Niitä uusia juttuja, kun lapsen elämän matkalla on paljon. Milloin aloittaa kiinteät, milloin saa istua, milloin turvaistuimeen, milloin omaan huoneeseen, tutti vai ei, miten nukutetaan, mitä syödään, miten puetaan ym. Näissä kaikissa ohjeissa ja neuvoissa on kuitenkin myös se kääntöpuoli, niinkuin monessa muussakin asiassa.

Silloin, kun emme välttämättä hae tukea asioihin tai joku aihe on meille arka, emme välttämättä toivo toisen neuvoja asiaan. On ihmisiä, jotka eivät tarkoita kommenteillaan ja neuvoillaan mitään pahaa, mutta silti ne voi saada meidät loukkaantumaan. Toisaalta kyse voi olla myös tavasta, miten esitämme asian. Voimme saada toisilta äideiltä hirveästi voimaa ja tukea, mutta meidän olisi myös hyvä muistaa, että me kaikki olemme erilaisia. Niin kuin me äidit olemme erilaisia, niin on myös meidän lapset. Meidän lähtökohdat ja arvot ovat erilaisia. Jos joku ei halua antaa lapselle tuttia, on se ok, vaikka mielessäsi ihmetteliset asiaa, kun meillähän tutti on ollut unien pelastus. Jos joku imettää 6 kuukautta ja aikoo sitten aloittaa sormiruokailun, ei sinun tapasi ole yhtään huonompi, kun aloitit neljän kuukauden iässä syöttämään soseita.

Olen itse kokenut hiukan ikäviä kommentteja muilta äideiltä esimerkiksi unipesässä nukuttamisesta, ratasosaan siirtymisestä ennen 6 kuukautta, sormiruokailusta, imettämisestä sekä harrastamisesta pienen vauvan kanssa. On myös totta, että olen voinut kuulla nämä asiat ikävinä kommentteina, sitä kun on niin herkillä, kun kyseessä on äitiys ja oma lapsi. Kun joku äiti haluaa kasvattaa lapsen kotona kolmeen vuoteen saakka, toinen aloittaa työt lapsen ollessa 9kk ja lapsi menee päiväkotiin. Kumpi heistä on parempi äiti? Mielestäni molemmat ovat yhtä hyviä, itseasiassa parhaita omille lapsilleen. Äitejä, kun on niin paljon erilaisia. Yksi rakastaa istua leikkipuistossa, yksi on oikea pullantuoksuinen äiti, yksi nauttii työnteostaan, yksi tykkää harrastaa. Se mikä näitäkin kaikkia yhdistää on se, että ne ovat yhtä arvokkaita, ihania äitejä. On hyvä muistaa, kun olemme toistemme kanssa vuorovaikutuksessa; emme aina ole oikeassa, mutta voimme oppia ja antaa toiselle. Olemme kaikki erilaisia, mutta maailman parhaita äitejä omille lapsillemme ja se on juuri se mahtava juttu. Ei meidän tarvitsekaan olla samalaisia, kuin ei meidän lapset ja perheetkään ole.


Hyvää äitienpäivää kaikille erilaisille, maailman parhaille äideille!

Vastaa